جرات مندی و پرخاشگری
علمی-اجتماعی
سه شنبه 19 دی 1391برچسب:, :: 11:38 ::  نويسنده : شمیلا سیامکی

 

جرات مندی:

نوعی شرطی سازی تقابلی که در آن پاسخهای گرایش یا ابراز وجود به منظور از بین بردن حالت فعل پذیری یا اضطراب در برخی موقعیتها ، تقویت می شود . این واژه عملا برای بیان و ابراز همه نوع احساسات به جز اضطراب به کار می رود چنین ابرازی به منع اضطراب می انجامد . مثلا اضطراب ناشی از عدم توانائی فرد در ارائه عقایدش به دوستانش و یا دیگران با این تکنیک به خوبی از بین می رود .

پرخاشگری

رفتاری است که هدف آن آسیب رساندن به دیگران ( جسمانی یا زبانی ) یا اشیا و نابود کردن دارایی افراد از روی قصد و عمد و آگاهانه است . پرخاشگری یک واکنش معمول در برابر ناکامی است .

انواع پرخاشگری شامل : پرخاشگری جابه جا شونده  - خصمانه و وسیله ای است .

در پرخاشگری جابه جا شونده پرخاشگری معطوف چیزی غیر از منبع ناکامی  می شود .

هدف پرخاشگری خصمانه  آسیب رساندن است که با کسب لذت همراه است .

هدف پرخاشگری وسیله ای دستیابی به پاداش است .

 رفتار پرخاشگرانه در انسانها به شکل اعمال خشن نسبت به دیگران است که ممکن است موجب اجتناب دیگران یا مقابله به مثل آنها شود .

اختلالاتی مانند عقب ماندگی ذهنی ، بیش فعالی ، اختلال در سلوک  ، دلیریوم ، دمانس ، اسکیزوفرنی ، اختلالات خلقی و اختلالات شخصیتی با پرخاشگری در ارتباطند .

تفاوتهای پرخاشگری و جرات مندی

در پرخاشگری هدف فرد آسیب رساندن عمدی و آگاهانه است برای نفع و لذت شخصی و فقط به امور منفی و احساسات منفی مربوط است .  اما در جراتمندی هدف ابراز مسائل بر اساس نفع همگانی است  و فرد باید بداند که حقوقی دارد که باید آزادانه احساسات خود را تا جایی که به حقوق دیگران لطمه نزندبیان کند  . بیان قاطعانه مطالب و عقاید خویش و یا انجام اعمال دلخواه خود تا محیط را بهتر و مثبت تر در کنترل و نفوذ خود بگیرد.تا مانع اضطرابهای بی دلیل خود شود.در جرات آموزی حالت قاطعانه و تمایل به اظهار وجود نه تنها ابراز خشم و تحریکات دیگر را در بر می گیرد بلکه همه نوع احساسات و از آن جمله احساسات گرم و شدیدا محبت آمیز را شامل می شود .

 جرات مندی

الف - افرادی که تربیت اولیه آنها بر وظایف و الزامات اجتماعی  بیش از اندازه تاکید داشته است و فرد آموخته است که حقوق دیگران از حقوق خود او بسی مهم تر است . باید واقعیت به فرد آموخته شود که او حق دارد که آزاد باشد و مسایلش را آزادانه بیان کند .

    ب- آموزش مستقیم ساده می تواند مهم باشد .    

ج‌-         در بعضی از مواقع باید آهسته آهسته فرد را به فعالیت وادار کرد .

د‌-          در برخی موارد ارائه و تشریح موارد موفقیت آمیز برای مراجع او را تشویق و وادار به عمل می کند.  نباید فرد را وادار به عملی کرد که برایش پیامد تنبیه کننده در پی داشته باشد .

رابطه عزت نفس و ، خود پنداره  با جرات مندی  

ادراک کافی از واقعیت ها ، پذیرش خویشتن ، داشتن علاقه اجتماعی  ، نشان دادن کفایت و کارایی در امور ، مورد تائید دیگران واقع شدن ، شکوفا ساختن توانایی های بالقوه ،  انتخابگر ،شناخت توانائی ها و درک ناتوانائی ها  و پذیرش و قبول  ناتوانائی های خود ، رقابت سالم  ،شناخت حق خود و حقوق دیگران ، شناخت توانائی ها و نا توانائی های دیگران ، آزاد بودن ، احترام به خود و حقوق خود  و داشتن اختیار که همه بیان مسائل و مشکلاتش بدون اضطراب را سبب خواهد شد .

پرخاشگری و جرات مندی  هر کدام به تفاوتهای فردی و شخصیت افراد بر می گردد. که این شامل همکاران فرهنگی و دانش آموزان می تواند باشد . از هر کدام از گروهها هر کدام می توانند در خودشان افرادی با پرخاشگری کم و زیاد دید و همین طور با جرات مندی متفاوت . البته به شرایط و موقعیتها نیز بستگی دارد که فردی پرخاشگری  از خود نشان دهد یا بر عکس جرات مندی .

همیشه پرخاشگری بد نیست جایی که برا ی حضانت از جان و کیان باشد می تواند مفید باشد .  و بر عکس شاید جرات مندی در بعضی موارد زیان بار باشد . بنابراین همیشه همه امور می تواند نسبی باشد . هیچ چیزی به طور مطلق در همه جا نمی تواند همیشه مفید باشد یا مضر با شد . بنابراین عده ای از همکاران قادرند بدون اضطراب مطالب رابیان نمایند و همین طور تعدادی از دانش آموزان .

روشهای ایجاد تمیز بین پرخاشگری و جرات مندی

شناخت خود و حقوق دیگران خود و دیگران ، احترام گذاشتن به خود و دیگران .

ادراک کافی از واقعیت ها ، پذیرش خویشتن ، داشتن علاقه اجتماعی  ، نشان دادن کفایت و کارایی در امور ، مورد تائید دیگران واقع شدن ، شکوفا ساختن توانایی های بالقوه ،  انتخابگر ،شناخت توانائی ها و درک ناتوانائی ها  و پذیرش و قبول  ناتوانائی های خود ، رقابت سالم  ،شناخت حق خود و حقوق دیگران ، شناخت توانائی ها و نا توانائی های دیگران ، آزاد بودن ، احترام به خود و حقوق خود  و داشتن اختیار که همه بیان مسائل ومشکلاتش می تواند مفید باشد .

در پرخاشگری مهم خود فرد است و کسب لذت فردی یا گروهی اگر وابسته به گروه ضد اجتماعی باشد که در این جا فرد پرخاشگر حتی می تواند بر اساس وفاداری به گروه خود از نفع شخصی خویش به نفع گروه نیز بگذرد .

در جرات مندی هدف آسایش همگانی است و رسیدن به امنیت و رفاه اجتماعی در سطح جامعه کوچک یا حتی جهانی . فرد می آموزد که آزادانه مطالب و موضوعات مربوط به خود را به دیگران بیان کند بدون این که دچار اضطراب گردد . فرد می آموزد که او فردی زنده و آزاد و مختار است که در زندگی حقوقی دارد  .

پیشنهاداتی  پیرامون یادگیری جراتمندی   . این تکنیکی است که برای رفع اضطرابهای حادث از روابط اجتماعی متقابل به کار برده می شود .

1-          فرد بتواند خودش و توانائی هایش را بشناسد. بتواند توانائی هایش را شکوفا کند و  ناتوانائی هایش را هم تا حد امکان توانا سازد . ( مشروط بر این که این ناتوانائی ها فطری و جسمانی نباشند . مثلا فلج بخواهد دونده یا بسکتبالیست شود .)

2-          از واقعیات درک درستی داشته باشد .

3-          پذیرفتن مسئولیت در قبال اموری که به او محول می شود .

4-          بیان آزادانه مسائل و مطالب خود به دیگران 

5-          ایجاد علاقه اجتماعی از طریق انواع بازی با همسالان و سفرهای تفریحی .

6-          بداند که انسانی است آزاد آفریده شده و دارای حقوقی است که باید از حقوقش دفاع کند تا بتواند راحت زندگی کند و از زندگیش لذت ببرد .

7-          با توجه به این که سیستم آموزشی ما کشتن استعدادها و ابتکارات است و تقویت و تولید افراد بله قربان گو و به اصطلاح گوسفند صفت که همیشه بع بع کنند هیچ گاه نع نع نکنند ،بنابراین از بین بردن این سیستم غلط و جایگزینی سیستمهایی که به لفراد بیاموزند که همیشه حق را بگویند اگرچه به ضرر خودشان باشد می تواند مفید باشد .

 



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





    درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید.
    آخرین مطالب
    آرشيو وبلاگ
    پیوندهای روزانه
    پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان علمی-اجتماعی و آدرس shamila.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





    نويسندگان



نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 6
بازدید دیروز : 173
بازدید هفته : 2322
بازدید ماه : 5559
بازدید کل : 3552267
تعداد مطالب : 14893
تعداد نظرات : 281
تعداد آنلاین : 1

<>